İşinizde En Doğru Rotayı Çizmek İçin İş Modeli Kanvası

İşimizi ne yönde büyütmeliyiz, işimizde hangi fonksiyonları güçlendirmeli, hangi fonksiyonlarında iyileştirmeler, geliştirmeler yapmalıyız, müşteri ağımız ne durumda, segmentasyonumuz ürüne ve konjonktüre göre güncel mi?

İş modeli Kanvası tüm bunları değerlendirebileceğiniz harika bir model sunuyor.

Şüphesiz ticarette içten gelen sesin hala önemli bir yeri var. Ama ticaret duygusu diyebileceğimiz bu sezgisel aklın yanına mutlaka analitik araçları koymak durumundayız. İşte bunun için geliştirilmiş pek çok formülden en etkili olanları araştırıldığında, bütün resmi veren bir sistem olarak İş Modeli Kanvası ortaya çıkıyor.

İş Modeli Kanvası çok etkili bir iş planı hazırlama aracı. Dünya çapında çok satan kitaplar arasına girmiş ‘İş Modeli Üretimi’nin başyazarı, tutkulu bir girişimci ve aranan bir konuşmacı olan Alex Osterwalder tarafindan geliştirilmiş. CocaCola, GE, P&G, Mastercard, Ericsson, LEGO ve 3M gibi şirketlerin faydalandığı iş modellerini tasarlamak, test etmek, kurmak ve yönetmek için kullanılan araçları tasarlayan Osterwalder’ın İş Modeli Kanvası, Çok basit olması ve her şeyi bir arada görmeye imkan tanıması ile öne çıkıyor.

İş Modeli Kanvası, girişimciler ve uzun yıllara dayanan tecrübelerini / iş fikirlerini değişen koşullara güncelleme zorunluluğunu fark eden yöneticilerin ilgisini çekiyor, sıkça da kullanılıyor.

İş modeli kanvasını, takım halinde tartışmaya ve geliştirmeye ihtiyaç duyduğunuz yenilikçi fikirleri değerlendirirken, geminizin rotasını gözden geçireceğiniz dönemlerde (örneğin 5 yıllık planlamaların öncesi ve sonrasında, değişim yönetimi yapılan organizasyonlarda), iş fikri için atılan adımları netleştirmek, hedef kitleyi belirlemek ve sunulacak değer önerileri için nelere ihtiyaç olduğunu belirlemeye karar vermek amacıyla kullanabilirsiniz.

İş Modeli Kanvası bir takım ana başlıklara ayrılıyor:

  1. Müşteri Segmenti
  2. Değer Önerisi
  3. Kanallar
  4. Müşteri ilişkileri
  5. Gelir akışı
  6. Temel etkinlikler
  7. Temel kaynaklar
  8. Temel ortaklar
  9. Maliyet yapısı

Bu başlıkları geniş anlamlarıyla düşünmemizde fayda var. Organizasyonun sektörü, üzerinde çalışılan ürün, iş planı hazırlayan fonksiyon gibi birçok değişkene cevap verecek içerik üretmemiz ve bu genişlikte düşünmemiz mümkün. Şirket özelinde kanvas başlıkları da özelleşebiliyor.

Yine hangi alan ya da boyutta olursak olalım iş modelimizi kurarken ya da incelerken dokuz yapıtaşını asla unutmamalıyız.

İş Modeli Kanvası detaylarını öğrenip işinize bir de o gözle bakmanızı tavsiye ederiz. Hazırlayacağınız iş planının içindekiler sayfasında kaybolmak yerine, her şeyi tek sayfada görüp, başlıklar arasındaki bağlantıları kurmanız zaman ve çaba anlamında kazançlı olmanızı sağlayacaktır.

Günümüzde rekabet koşulları değiştikçe birçok şirket, danışmanları ile birlikte İş Modeli Kanvası’nı önemli bir araç olarak kullanmaya başlamıştır.